Ben jij . . . gezond, en wil je een duwtje in de rug voor meer bewegen?
. . . . . . hart- of vaatpatient, en wens je begeleiding bij inspanning?
. . . . GSM-fitnesser, en val je van apps met cijfers in slaap?
. . chronisch ziek, en wil je voorzichtig aktief zijn?

Dan wordt Cardio-TG iets voor jou!

Cardio-TG: zo wordt bewegen aantrekkelijk

Samen met medici willen wij een serious game met slimme sensoren ontwikkelen waarmee je je conditie verbetert. Met een uitdaging die bij jouw interesse aansluit. Interesses die niets met bewegen of met sport te maken hoeven hebben. Gewoon leuk sparren met spelpartner Tama en ongemerkt fitter worden. Want virtuele coach Tama helpt, gewoon in woorden. Jouw woorden. Tama leert je wensen kennen, en past zich aan.

We denken dat gezonde mensen al van start kunnen met de eigen smartphone. Met de sensoren erbij die vooral voor hartpatiënten belangrijk zijn. De sensorinformatie zegt Tama of je meer mag doen of misschien juist minder.

Om je doelen en beperkingen mee te nemen, doet een hartdeskundige eerst een gezondheidstest. Die zet je persoonlijke getallen in de Cardio-TG. Virtueel maatje Tama houdt die vervolgens in de gaten. Jij hoeft ze niet te bekijken (maar mag het natuurlijk wel). Tama geeft een seintje wanneer nodig. Tama communiceert met je, stimuleert en herinnert, helpt en doet suggesties. Persoonlijk maatwerk.

De Cardio-TG wordt van buiten makkelijk te bedienen, voor jong en oud. Dat komt doordat de Cardio-TG van binnen zeer technisch wordt. Wij gaan geavanceerde wetenschappelijke technieken uit natuurkunde en informatica toepassen.

Wat vind jij? Klik hier en schrijf een reactie
[Met schuilnaam reageren kan ook: kies Naam / URL, en laat veld 'URL' leeg.]

Dr. Mireille Oud, medisch fysicus / projektleider

21 opmerkingen:

  1. Mijn naam is Maria en ik ben 47 jaar. Mijn conditie is heel slecht door chronische uitputting door de ziekte van Pfeiffer en darmproblemen. Ik heb jarenlang niet goed kunnen bewegen en dat lijkt me ook niet goed. Met de Cardio-TG zou ik langzaamaan kunnen opbouwen op het tempo wat bij mij past. Goed idee om te beginnen bij een fysiotherapeut zodat je echt weet hoe het ervoor staat met de conditie. De herinneringen/suggesties, begeleiding etc. van tama spreken me aan. Dat geeft een stukje stimulans om toch te gaan bewegen en dingen op de juiste manier te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben bang dat ik teveel achter de computer zit en te weinig beweeg. Dit zou voor mij een stimulans kunnen zijn om gezonder te bewegen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel patienten, ouderen en (oudere) sporters zouden dit goed kunnen gebruiken voor conditieopbouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is goed voor iedereen; een coach op je mobiel helpt je je doel bereiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben nu een gezonde 66 +er. Nu zal ik er weinig mee doen, maar ik kan me voorstellen dat later als ik bijv. hartklachten heb wil weten of ik niet buiten mijn grenzen ga of juist te weinig intensief beweeg. Of dat de app signaleert, dat mijn aderverkalking verergert door te meten dat ik dezelfde inspanning nu alleen door hogere hartslag kan bereiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mireille Oud, projectleider Cardio-TG20 oktober 2014 om 16:48

      Voorkomen dat u later hartklachten krijgt, is nog fijner. Mocht u uw smartphone dagelijks bij u dragen, dan zou de Cardio-TG nu vast kunnen signaleren en adviseren of u voldoende beweegt. Loopt alles goed met u, dan loopt Tama ongemerkt naast u mee en hoeft niet veel te doen met de Cardio-TG. Want Tama past zich aan u aan, dat is het idee.

      Verwijderen
  6. Dit is weer eens een nieuwe benadering. Jongeren zijn gek op mobieltjes en games. Het zou aan kunnen slaan. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vooral voor jongeren lijkt mij deze benadering goed. Wie speelt er nou niet graag een spelletje op de mobiel!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn naam is Kees en ik ben 67 jaar. Als hartpatient heb ervaring met het belang van bewegen. Toen ik 10 jaar geleden mijn eerste infarct kreeg, was ik er na ruim een week ziekenhuis zowel lichamelijk als geestelijk niet erg goed aan toe. Ik heb toen in overleg met mijn artsen een periode van 6 weken met fysiotherapie en sport onder begeleiding kunnen afspreken waarna ik ook weer zowel lichamelijk als geestelijk enorm was opgeknapt en mij met mijn goede conditie geen patient meer voelde en ook niet meer als zodanig door mijn omgeving werd gezien. Ik begrijp dat dit project dit moet mogelijk maken voor een grotere groep en niet alleen voor de gelukkigen die dit toevallig kunnen afspreken door een aanpak met sensoren en een gerichte begeleiding. Ook door mijn ervaring in de medische technologie ben ik ervan overtuigd dat mits dit goed wetenschappelijk ondersteund wordt (wat toch van de universiteit van Utrecht mag worden verwacht), er zinnige innovaties te ontwikkelen zijn om mensen die dit nodig hebben te motiveren en stimuleren om goed te bewegen, letterlijk van levensbelang!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mireille Oud, projectleider Cardio-TG20 oktober 2014 om 16:32

      Beste Kees,
      Uw genoemde aanpak met sensoren en een gerichte begeleiding door een virtuele coach is precies wat we voor ogen hebben met de Cardio-TG, en dat kan goed samengaan met de begeleiding die u eventueel ontvangt bij uw fysiotherapie. Uw fysiotherapeut kan dan ook uw Cardio-TG voor u afregelen wanneer u 'm net gekregen heeft.
      Als u weer beter bent zou 't zonde zijn als u uw Cardio-TG in de kast legt: hij is er ook voor gezonde mensen om hun conditie goed te houden zodat ze niet (nogmaals) een hartinfarct krijgen.

      Verwijderen
  9. Ziet er uit als een goed plan, voor jong en oud, gezond of minder gezond. Jammer dat ik zelf nog een simpel mobieltje heb ..... Het zou voor mij een reden zijn om over te stappen op een mobieltje waar dit mee kan om zo gevarieerder te bewegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk idee! Ik had een app gebruikt om alle mijn sports activiteiten toe te voegen (inclusief minder intensive activiteiten zoal wandelen en recreatieve fietsen), en het was heel motiverend om te zien hoeveel ik eigenlijk deed (met verbranden calorien erbij). Ik ben gestopt omdat ik alleen op mijn computer had en niet op mijn smartphone. Het lijkt me handig om allebei opties te geven. De user interface was ook niet erg vriendelijk: je moet heel veel klikken en zoeken. Dus gebuikersvriendelijkheid is heel belangrijk. Wat ik ook miste was een advies van een coach: dat lijkt me een echt added value boven de gewone sports programma's. (Ik ben vrouw van 48 jaar, met geen gezondsheidsproblemen behalve dat ik ben overgewicht. Ik wil ook een gezonde lifestyle hebben.) Succes met Cardio-TG!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Klinkt erg goed..Ik ben sinds een jaar hartpatiënt.Ik ben 43 jaar en ik heb hartinfarct gehad.Beweging ie erg belangrijk voor hartpatiënten maar dat vind ik nogal moeilijk.Sporten onder de begeleiding is niet mogelijk.Zelf heb ik nog niet zo veel vertrouwen in mijn lichaam om te gaan sporten in een sportschool omdat ik bang ben om me zelf te overbelasten.Dit za leen mooie alternatief kunnen zijn ..Succes met Cardio - TG

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben sinds een jaar hartpatient (van 34) : een pacemaker en medicijnen voor een ritmestoornis. Ik heb altijd wel overgewicht gehad maar wel een redelijke conditie. Het laatste jaar lijk ik niet meer goed terug in conditie te kunnen komen. Wat hulp en een steuntje in de rug zou welkom zijn!! Ik zou graag meedoen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mireille Oud, projectleider Cardio-TG27 maart 2015 om 09:21

      We vinden het heel waardevol als u als ervaringsdeskundige aan ons project wilt meedoen. Maar we hebben uw contactgegevens niet. Neemt u even met ons contact op via het adres in de rechter kolom (onder "nuttige links")?

      Verwijderen
  13. Geachte
    ik heb in 2011 een hartinfarct gehad en een openhartoperatie
    Heb altijd aan wielrennen gedaan heb het ook wel goed opgepakt maar toch wel onzeker af en toe vooral als ik na matige inspanning overdreven moe word , het is moeilijk een beeld te maken hoeveel energie ik erin kan stoppen vaak loop ik me zelf voorbij en dan moet ik en halve dag bij komen dat zou ik graag verbeterd zien hoe dat aan te pakken .
    Met vriendelijk groet Piet Jacobs

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb zolang als ik leef (68) een minimumaan interesse/zin in bewegen. Te lui? Ik was in elk geval heel slecht in alles wat met balsport te maken heeft en bij de revalidaties (eerst na stents, paar jaar later na bypass) bleek ik er nog even weinig van te bakken als 50-60 jaar geleden. Let wel: ik was altijd vrij aardig in gewone oefeningen (ringen, klimrekken enzovoorts) maar het moest op school maar steeds met bal-wedstrijdjes. Ik kan nog niet eens onthouden bij welke ploeg ik ook alweer ben ingedeeld? Sinds middelbare school was het voor mij dus over en uit met sporten. Zeer tot mijn nadeel natuurlijk. Ik probeer nu regelmatig te bewegen maar het schiet er toch teveel bij in. Er zijn zoveel leukere dingen voor mij te doen. Kan uw Cardio TG mij wellicht MOTIVEREN?? Ik vestig er mijn hoop op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mireille Oud, projectleider Cardio-TG27 maart 2015 om 09:17

      Bewegen hoeft geen sporten te zijn. Zoals de plaatjes op deze site laten zien, is elke beweging goed: ook bijvoorbeeld traplopen en boodschappen doen op de fiets. De Cardio-TG telt alles mee en beloont u daarvoor. Dan laat u misschien vaker de auto staan en loopt u de lift voorbij. En dan mag u best een hekel houden aan sporten. Misschien gaat u wel natuurvorsen: duinwandelen, of 'ns een roeiboot huren.

      Verwijderen
  15. daniella hijlkema22 oktober 2015 om 17:50

    Ik ben nu drie jaar hartpatient en iedere keer als ik denk, het gaat goed, gaat het bij mij fout. Ik blijf ook steeds te lang lopen met klachten. Hierdoor durf ik inmiddels bijna niet meer te bewegen. ook omdat mijn hart inmiddels zomaar van lage hartslag naar hoge hartslag gaat. ik zou het fijn vinden als ik een monitor (Cardio-TG) op de achtergrond heb die een seintje geeft als het niet goed gaat en mij tevens stimuleert om meer te gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geachte mevrouw Oud,
    Via de site van hart.volgers kwam ik een link naar dit bericht tegen. Laatste berichten uit 2015 helaas. Cardio-TG lijkt mij een prachtig idee/ instrument. Wordt er nog iets ontwikkeld of is het project beëindigd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mireille Oud, projectleider Cardio-TG29 januari 2017 om 13:16

      Dank u voor uw belangstelling. Het project loopt nog en vordert naargelang van financiën.

      Verwijderen